maandag 8 februari 2010

formol gevaarlijk of fabeltje


Dit artikel is gebaseerd op een artikel uit het tijdschrift vab de “vereniging analisten pathologie”.

Formaldehyde is overal aanwezig.

Formaldehyde kan vrijkomen bij:

-Verbranding:Uitlaatgassen verkeer, verwarmingsketels, open haarden, fornuizen.

-Roken.

-Het toepassen van bepaalde bouwmaterialen

-Huishoudelijke artikelen: Cosmetica, tandpasta, shampoo, chemisch toilet, vloerkleden, meubels,matrassen, inkt,

huishoudelijke schoonmaak- en reinigingsmiddelen, vaatwasreinigers, styrofoam (kunststofschuimbekers voor koffie en verpakkingsmateriaal voor fastfood).

Deze opsomming is ver van volledig maar wil enkel een beeld geven van het veelvuldig voorkomen van formaldehyde.

Als richtlijn geven volksgezondheid en milieuhygiëne 0.120mg/m3 op als toelaatbaar.

Direct merkbare effecten van formaldehyde.

De direct merkbare effecten van formaldehyde zijn afhankelijk van de concentratie.

concentratie


effecten

0.0-1.2

mg/m³

Geurdrempel

0.06-1.9

mg/m³

Oogirritatie

0.10-3.1

mg/m³

Keelirritatie

2.5-3.7

mg/m³

Bijtende sensatie in neus, oog

5-6.7

mg/m³

Tranende ogen

12-25

mg/m³

Dragelijk tot 30 minuten, na een uur sterk tranende ogen

37-60

mg/m³

Ontsteking van de longen, oedeem, ademhalingsmoeilijkheden

60-125

mg/m³

Dood

Beschermende maatregelen bij het voorkomen van contact met formaldehyde.

De formaldehyde die gebruikt wordt voor het fixeren van de stalen is een verdunning tot 4%, geconcentreerde formol heeft een concentratie van 32%.

Bescherming van de ademhalingswegen.

Formaldehyde kan irritatie van ogen, neus en ademhalingswegen veroorzaken. In eerste instantie zullen de formaldehydemoleculen zich binden aan (de eiwitten in) de slijmlaag van de luchtwegen, pas daarna worden de formaldehyde opgenomen door de epitheelcellen en kan een langdurig contact leiden tot hardnekkige aandoeningen van de slijmvliezen in neus, keel, luchtwegen en longen.

De beste bescherming is een goede verluchting en afzuiging van de formaldehydedampen. Hierbij moet rekening gehouden worden dat Aldehyde dampen zwaarder zijn dan lucht en dus niet opstijgen.

Een optie maar is een speciale gasmasker met een speciale filter, maar die verliest geleidelijk zijn efficiëntie, dus minder interessant.

Belangrijk is ook van de recipiënten niet open te laten staan maar zo snel mogelijk terug te sluiten met de hermetische deksels die bij de recipiënten horen. Het labo schakelde nu over op de aankoop bij een firma waarbij emmers en deksels in dezelfde doos worden geleverd zodat de deksels steeds passend zijn.

Bescherming van de huid en ogen.

De huid van de handen kan het beste worden beschermd met een goede kwaliteit (formaldehyde dichte) handschoenen die niet beschadigd zijn. Bij beschadiging van de handschoenen is er grote kans op (langdurig) contact met formaldehyde. Een tweede oorzaak is een verkeerde keuze van handschoen. Niet alle soorten handschoenen zijn formaldehyde bestendig. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat volgende materialen goede bescherming bieden tegen formaldehyde: Nitrilrubber, butylrubber, viton, tetrafluorethyleen, pvc (poly venyl chloride). Belangrijk is ook de dikte van de handschoenen, maar bij beperkt gebruik van formol is dit van minder belang.

Bij kapotte handschoenen wordt door het afsluitend effect van handschoenen een microklimaat gecreëerd met een verhoogde temperatuur en vochtigheid, waardoor overhydratatie van de epidermis optreedt. Deze overhydratatie, in combinatie met het afsluitend effect van de handschoen, bevordert de passage van stoffen door de huid met het induceren van een allergie tot gevolg.

Raak ook nooit met verontreinigde handschoenen onbeschermde huid of slijmvliezen aan!

Voor het beschermen van de ogen kan een veiligheidsbril gedragen worden, bij voorkeur een bril met spatbescherming aan de zijkant.

Bij morsen op de grond.

Onmiddellijk met een vochtige doek opkuisen indien Chemsorb niet voorhanden is. Overvloedig spoelen met water. Gebruikte materialen in een gesloten container bewaren.

Eerste hulp maatregelen.

Bij inademing:

In frisse lucht laten ademen. Het slachtoffer laten rusten. Onmiddellijk een arts raadplegen. Indien de ademhaling moeilijk is, zuurstof toedienen.

Bij contact met de huid:

De besmette kleding uittrekken en de blootgestelde huid wassen met zachte zeep en water, nadien spoelen met warm water (ongeveer 15 minuten). Medische hulp inroepen indien zich een ongewenste uitwerking ontwikkelt.

Bij contact met de ogen:

Onmiddellijk spoelen met veel water. Onmiddellijk een art raadplegen.

Bij inslikken:

De mond spoelen. In geval van inslikken onmiddellijk een arts raadplegen en deze verpakking of etiket tonen.

Werknemersafvaardiging lbc-nvk: gilbert Wilemsen

Geen opmerkingen: