dinsdag 3 juni 2008

Werken: een doolhof van mogelijkheden, werken en plichten




Op volgende site kan je een PAK informatie vinden inzake:








- Arbeidsreglementering
- Arbeidsovereenkomsten
- Diversiteit en gelijke kansen
- Detachering
- Herstructurering
- Jeugdvakantie
- Sociaal overleg
- Verloven
- Welzijn op het werk
- Werkgelegenheid
- Werkloosheid en brugpensioen

Dit zijn enkel thema's. Je kan verder zoeken naar meer preciese informatie en ook een aantal documenten downloaden.

http://www.werk.belgie.be/home.aspx

maandag 2 juni 2008


PROJECT 600

EEN DOORBRAAK:







Opleidingsproject Verpleegkunde gaat door!!



Een kordate aanpak van LBC-NVK Non-Profit was nodig!
Het unieke Opleidingsproject Verpleegkunde zou anders een gewisse dood gestorven zijn : geen geld meer om nieuwe studenten in het schooljaar 2008-2009 te laten starten.

De Regering heeft nu toch het licht op groen gezet! In september kunnen minstens 200 nieuwe "voltijdse eenheden" de opleiding starten.In de praktijk zullen er méér dan 200 starters zijn, onder meer omdat niet alle deelnemers voltijds werken.

Het Opleidingsproject is uniek. Met behoud van loon ben je vrijgesteld van het werk om een volwaardig diploma voor verpleegkundige (A1 of A2) te behalen. Een kans voor gemotiveerde mansen! Tegelijkertijd worden ter vervanging nieuwe verzorgenden tewerkgesteld. Het Opleidibgsproject lost niet alle problemen van de sector op. Maar het is een onmisbare bijdrage om iets te doen aan het personeels-tekort, in plaats van er alleen maar over te praten.

Reeds 2150 gediplomeerde verpleegkundigen zijn dankzij het Project al in de sector aan de slag, 300 zijn vandaag in opleiding, en in september dus een nieuwe lichting!

We blijven ook doorgaan op de agenda: minder werkdruk en méér jobs voor de sector, verhoging van de personeelsnormen, een beter uurrooster- en vervangings-beleid en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de werkvoorwaarden.

Kandidaten voor het Opleidingsproject moeten voldoen aan:

- Tijdig inschrijven voor 20 juni 2008 bij IFG, en een voorlopige inschrijving in de onderwijsinstelling voor verpleegkunde van uw keuze.

- Minstens een halftijds contract hebben en minimum 3 jaar werken in de Federale gezondheidszorg, met minimaal een diploma secundair onderwijs.

- Tussen 23 en 45 jaar zijn op 31/08/2008.
- Slagen in een selectieproef.



Meer inlichtingen:


- inschrijvingsformulier: http://www.fe-bi.org/ifg/2008inschrijvingsformulier_wn.pdf


- attesten 2008: http://www.fe-bi.org/2008werkgeversattest.pdf


- algemene info: http://www.fe-bi.org/2008bericht_aan_de_werknemers_a3.pdf





BIJ DE PAKKEN BLIJVEN ZITTEN? NIET MET LBC-NVK NON-PROFIT!!

Globaal Overzicht Verkiezingen





Met 83,4% van de zetels in de Comités Preventie en Bescherming en met 80% van de zetels in de Ondernemingsraden bevestigt LBC-NVK (ACV) ruimschoots zijn zeer sterke positie in de Non-Profitsector in Vlaanderen.
In procentuele verhoudingen gaat het ABVV in beperkte mate vooruit en de ACLVB blijft status quo. De sector kiest daarmee voor een dynamische en strijdbare werking mét en voor alle personeelscategorieën, en voor een werking die oog heeft voor zowel de verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden, als voor de kwaliteitsvolle ontwikkeling van de zorg voor iedereen.
In 2008 waren er sociale verkiezingen in heel wat meer Non-Profit instellingen dan in 2004.

In absolute getallen blijft het aantal zetels van LBC-NVK (ACV) daardoor stijgen. In procentuele verhoudingen uitgedrukt, is het cijfermatig bijna onmogelijk om te blijven groeien. Om procentuele groei te realiseren zouden er van elke 6 nieuwe mandaten minstens 5 naar het ACV moeten gaan. Het bestaande procentueel overwicht van LBC-NVK (ACV) in de Non-Profit betekent concreet reeds dat voor élk verkozen mandaat bij een andere vakbond, LBC-NVK (ACV) er 4 moet behalen.

Enkele opmerkelijke vaststellingen:

In 2008 gingen voor het eerst sociale verkiezingen door in een aantal geprivatiseerde (ex-openbare) ziekenhuizen.

Traditioneel gelden in de openbare sector niet overal dezelfde vakbondsverhoudingen als in de private Non-Profitsector. Het ACV scoort bij deze eerste sociale verkiezingen globaal in de geprivatiseerde ziekenhuizen zeer goed: 73,1 % van alle mandaten CPB en 77,6 % van alle mandaten OR.

LBC-NVK Non-Profit (ACV) is ook bijzonder verheugd over de zeer hoge resultaten bij de jongerenmandaten.

In de Comités preventie en bescherming gaat 83,58 % van alle jongerenmandaten naar LBC-NVK (ACV).

In de Ondernemingsraden gaat 83,46 % van alle jongerenmandaten naar LBC-NVK (ACV).