zondag 24 mei 2009


TIJDKREDIET:
enkele verduidelijkingen




Vanaf 1 januari 2009 is in ons ziekenhuis een ondernemings-CAO met betrekking tot tijdkrediet afgesloten, welke geldig is tot 31 december 2010

Deze CAO is van toepassing op al de werknemers van ons ziekenhuis, behalve het kaderpersoneel.

Met kaderpersoneel bedoelt men hier: directieleden, stafmedewerkers, middenkaders, diensthoofden en adjunct-diensthoofden.

Het kaderpersoneel kan toegelaten worden tot het stelsel van loopbaanvermindering met 1/5, mits uitdrukkelijke goedkeuring van het directiecomitee. Ze zijn echter uitgesloten tot het stelsel van 1/2 tijdkrediet, behoudens andersluidende, gemotiveerde beslissing van directiecomite.

De maximumperiode van het tijdkrediet wordt uitgebreid tot 3 jaar, berekend over de gehele loopbaan van de betrokken werknemer.

Hierbij dient men wel te verstaan dat, zowel in geval van aanvraag tot 1/5de loopbaanvermindering, als in geval van voltijds of halftijds tijdkrediet, de aanvraag geldig is voor maximum 1 jaar .
3 maand voor afloop kan men een nieuwe aanvraag indienen

Dit is niet geldig voor loopbaanverminderingen van oudere werknemers (50+ of 55+), waar de periode geldig is tot aan de pensioenleeftijd. Voor de 55+ is de loopbaanvermindering een recht.

De drempel van toetreding voor wordt verhoogd naar 10%. Tussen 10% en 12% heeft men de uitdrukkelijke goedkeuring van het directiecomitee nodig.

Zijn niet in percentage begrepen: alle thematische verloven en werknemers met tijdkrediet boven de 50 jaar

Concreet

- Een aanvraag dient u steeds schriftelijk te doen bij de personeelsdienst; formulieren hiervoor zijn te verkrijgen bij de personeelsdienst.

- U dient de verklaringen van de geneesheer (medische bijstand en palliatief verlof) of een attest van adoptie (ouderschapsverlof voor een geadopteerd kind) bij te voegen.

- Er moet ook een attest tijdskrediet van de RVA bijgevoegd zijn.Dit vermeldt tijdens welke perioden u reeds tijdskrediet of loopbaanonderbreking heeft genoten.

Als datum van aanvraag wordt steeds de datumstempel van de personeelsdienst genomen. Zorg dus dat je een gedateerd ontvangbewijs verkrijgt van de personeelsdienst

Tijdig aanvragen is de boodschap, "tijdig" betekent: tussen de 3de en 2de maand voor het in werking gaan van tijdskrediet.

Wat kunnen wij u bieden

Als je gesyndiceerd bent, kunnen we u bijstaan in het hele project en eventuele problemen helpen oplossen

Voor meer inlichtingen wend u tot LBC-NVK afvaardiging van het ziekenhuis