maandag 23 maart 2009

Brugpensioen: Hoe zit dat nu?


Regelmatig krijgen we vragen omtrent brugpension. Daarom een kort overzicht over wat mogelijk is, wat de voorwaarden zijn en hoe men praktisch tewerk kan gaan.

1. Wat is er mogelijk?

-CAO voltijds brugpensioen vanaf de leeftijd van 58 jaar

Voor de CAO brugpensioen vanaf 58 jaar geldt de toepassing van de loopbaanvoorwaarden uit het generatiepact die bepaalt hoeveel jaren loopbaan men moet bewijzen:

Loopbaanvoorwaarden voor mannen en vrouwen voor conventioneel brugpensioen



















Vanaf


MAN


BP 58 jaar


VROUW


BP 58 jaar


MAN


BP 60 jaar


VROUW


BP 60 jaar


1/1/2008


35 jaar


30 jaar


30 jaar


26 jaar


1/1/2010


37 jaar


33 jaar


30 jaar


26 jaar


1/1/2012


38 jaar


35 jaar






2014




38 jaar






-CAO halftijds brugpensioen vanaf 56 jaar

De voorwaarden om halftijds brugpensioen te kunnen krijgen zijn:

° Ten minste 12 maanden VOLTIJDS in dienst zijn van de werkgever

° Minstens 56 jaar zijn.

Van dit halftijds brugpensioen kan overgegaan worden naar voltijds brugpensioen met in achtname van de loopbaanvoorwaarden.

- Brugpensioen op 56 na 20 jaar nachtarbeid:

Dit is arbeid verricht tussen 20 uur en 6 uur. Een bijkomende voorwaarde is 33 jaar loopbaan.

- Brugpensioen op 56 na 40 jaar loopbaan:

Er is een gelijkstellingspot van max.3 jaar (in kalenderjaren) en men moet beginnen werken zijn voor je 17de verjaardag.

- Medisch brugpensioen:

Loopbaan van 35 jaar bewijzen en kampen met een bepaalde medische problematiek. Bv. erkend als mindervalide of kampen met ernstige lichamelijke problemen.

- Brugpensioen op 60 jaar

De loopbaanvoorwaarden zijn hier iets minder talrijk maar worden systematisch opgetrokken. In de toekomst zullen heel wat collega’s ook hiervan geen gebruik meer kunnen maken.

2. Wat zal mijn inkomen zijn?

Je krijgt een werkloosheiduitkering met daarbovenop 50% van het verschil tussen die werkloosheiduitkering en je nettoloon (geplafonneerd bedrag). Je laat dit best berekenen voor je beslist om de stap naar brugpension te zetten. Je zult een stuk minder verdienen maar je krijgt er wel tijd voor in de plaats.

3. Hoe lang is mijn opzegtermijn?

Aangezien het om een vorm van werkloosheid gaat moet de werkgever je ontslag geven. Voor arbeiders bedraagt dit maximum 16 weken. Voor bedienden kunnen deze termijnen zeer lang zijn. De opzegtermijn bedraagt 3 maanden per vijf jaar anciĆ«nniteit. De opzegtermijn wordt ook verlengd met de duur van eventuele schorsingen (verlof, ziekte, …)

4. Wat moet je nu doen?

-Een Globaal loopbaanuittreksel aanvragen bij het CIMIRE. Dit wordt je gratis en snel bezorgd. Hiervoor surf je naar: http://www.cimire.fgov.be/ Ga op deze site naar “onthaal” en klik op “aanvraagformulier globaal overzicht” (zorg dat je je rijksregisternummer bij de hand hebt). Het overzicht wordt per post opgezonden.

-Neem contact op met de personeelsdienst van het ziekenhuis, zodat er een eerste globale berekening kan gemaakt worden en vraag daar een formulier C17 en laat het invullen of men surft naar: http://www.rva.be/. Ga op deze site naar "documentatie", "per object", "brugpension C17T". Dit formulier kan men afprinten

-Met dit ingevuld formulier kan men zich wenden tot het plaatselijk (ACV) kantoor of LBC-NVK delegatievan ziekenhuis

Voor Halle is dit: acv, Vanden Eeckhoudtstraat 11, 1500 Halle .

Zij zullen het nodige doen zodat men een officiƫle bevestiging krijgt van de RVA dat men al of niet in brugpension kan gaan.

-6 maanden voorde eigenlijke opzeg(die gegeven wordt door de werkgever) gaat men met dit RVA document naar personeelsdienst zodat opzeg geregeld kan worden

- De laatste werkdag moet men dan met formulier c17T, (dit is het document dat men krijgt van de werkgever) en het document van de RVA naar het plaatselijk ACV kantoor gaan (Vanden Eeckhoudtstraat 11, 1500 Halle) .

Indien men een negatief advies gekregen heeft van RVA, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je LBV-NVK afvaardiging van ziekenhuis

Met verdere vragen of problemen kan je altijd terecht bij je LBC-NVK afvaardiging van het ziekenhuis