dinsdag 22 september 2009

1 JAAR NIEUWE WIND IN ONS ZIEKENHUIS: WAAR STAAN WE?


“Nieuwe bazen, nieuwe wetten” wordt er soms gezegd. Maar hoe zit dat met ons ziekenhuis? Laat ons in vogelvlucht even de veranderingen overlopen. De conclusie laten we over aan de lezer …

‘Het jaar 0’
Waar stonden we een jaar geleden ?

Chaos in SAGA, een personeelsdienst die niet meer functioneerde, onderbezetting, stress en constant inspringen binnen de uurroosters, overuren die niet uitbetaald worden … (vul zelf maar verder aan)

Vóór het aantreden van Mevrouw Lemmens als nieuw algemeen directeur waren er onderhandelingen over veel van deze punten bezig. De syndicale delegatie stelde dat overuren in de toekomst uitbetaald (50%) én gerecupereerd moesten worden. De directie merkte echter terecht op dat onze uurroosters niet wettelijk waren en automatisch aanleiding gaven tot overuren.
En zo kwam er een proces op gang waarbij de uurroosters wijzigden, voor SAGA werd er meer en intensiever ondersteuning voorzien en de personeelsdienst werd uitgebreid met meer personeel en een tijdelijke personeelsdirecteur.

Overuren: beter voorkomen dan ‘genezen’

De slapende mobiele equipe (gefinancierd door de overheid) werd terug in het leven geroepen. Afspraken werden gemaakt over hoe en wanneer inspringen. Het werd aangenaam onthaald op de diensten.

De uurroosters werden bijgestuurd. Voor het probleem van de wettelijk verplichte rust van 11 uur tussen twee schiften werd op niveau van de instelling afspraken gemaakt zodat onderling ruilen toch enigszins kan. De onwettige schiften van 12 uur werden verbannen.

Onze 8 uur per dag werken, werd verzilverd in een protocol. De 38-urenweek wordt in de praktijk gepresteerd als een 40 urenweek met als resultaat een recuperatiedag van 8 uur om de 4 weken. Dit willen we zo houden!

De vervoerdienst kreeg uitbreiding.

Een jaar verder…

Personeelstekort, stress , inspringen, …het is nog altijd niet van de baan,.en er is meer…
De directie vindt het nodig om loonsverlagingen voor te stellen, zelfs aan personeelsleden met jarenlange staat van dienst
Om diensthoofden en kader 7.36 uur te laten werken en prestatieverloning met bonussysteem in te voeren.
De directie wil nieuw personeel aantrekken en de mobiele equipe uitbreiden door op vrijwillige basis mensen met een deeltijds contract extra uren te laten werken.
Regularisatie naar boven toe wordt niet ter sprake gebracht: personeelsleden die verantwoordelijkheden opnemen boven hun verloningsniveau worden daarvoor niet gehonoreerd

Wij als personeelsvertegenwoordiging zien het anders.

Elk jaar verlaten vele personeelsleden ons ziekenhuis uit onvrede, op zoek naar beter. Er moet werk gemaakt worden voor de blijvers. Het heeft geen zin om nieuwe personeelsleden langs de grote poort te ontvangen (het budget en de inspanningen voor de rekrutering van nieuwe personeelsleden werden fors opgetrokken) als er langs de achterpoort velen het ziekenhuis vaarwel zeggen. De ‘turnover’ in ons ziekenhuis is dusdanig groot dat theoretisch gezien het personeelsbestand op ongeveer 7 jaar volledig vernieuwd wordt.
Anderzijds merkt men een systeem van ‘window-siding’, waardoor personeelsleden gepushed worden om zelf ontslag te nemen.
Of nog erger: personeel dat zich al jaren inzet wordt ontslagen omdat men niet meer in het plaatje past

De uitbreiding van de mobiele equipe is op komst. Door onze vorige acties van de witte woede zal er bijkomend personeel gefinancierd worden.

Overuren dienen beperkt te worden maar als ze dan toch gepresteerd worden, moeten ze ook uitbetaald én gerecupereerd worden.

Als er ‘on short notice’ ingesprongen moet worden dan is het meer dan normaal dat daar ook een beloning tegenover staat. Financieel zou het geen probleem mogen zijn om inspringvergoedingen te betalen want in tijden van crisis (NU DUS!) heeft het geen zin om te ‘sparen voor later’ of voor herzieningen van dokterscontracten ergens in de toekomst. Neen, niet voor lege huisjes maar voor de inhoud moet men gaan! En die inhoud, de toekomst van ons ziekenhuis, dat zijn wij, het personeel, de blijvers, de werkers

Diensten hebben nood aan een goede en doorzichtige structuur, deftige uurroosters en goede begeleiding.

Wij merken veel te vaak dat een slecht functioneren van de dienst (onstabiele werkroosters of ronduit slechte uurroosters, onderbezetting, regelmatige afwezigheid van diensthoofden door cumul van jobs) heel wat onvrede teweeg brengt met o.a. een gevoelige degradatie van de sfeer op de dienst .wat uiteindelijk aanleiding geeft tot vertrek van personeel.

Vele kleine dagdagelijkse dingen moeten op een correcte manier opgevolgd worden. Ziekteverzuim, mutatie van dienst, bijscholing, tijdskrediet, looncorrecties… zijn zaken die verder uitgediept en verfijnd moeten worden.

Er staat ons heel wat werk te wachten in het najaar maar als ploeg en in gemeenschappelijk vakbondsfront gaan we er voor! Samen zullen we in het najaar verder werken aan goede en betere structuren, aan goede uurroosters en een correcte verloning blijven nastreven.

Ieder personeelslid heeft het recht om beroep te doen op een personeelsafgevaardigde naar keuze. Maak er gebruik van

maandag 21 september 2009

Hoe jaren trouwe inzet beloond wordt




Met grote verontwaardiging hebben we het ontslag van Anja vernomen.

Anja, een steunpilaar van ons ziekenhuis, wordt plots een serieuze loonsvermindering voorgesteld.
Na verschillende gesprekken en tegenvoorstellen bleek al vlug dat er geen tussenoplossing mogelijk was.
Wel werd er voorgesteld om met de loonsvermindering een bonus te geven bij goed presteren.
Een nieuwe functieomschrijving kon niet gegeven worden en ook geen belofte van reïntegratie op de werkvloer.
Deze drie laatste elementen hebben doorgewogen bij Anja om de loonsvermindering niet te aanvaarden waarop het ontslag volgde met de mededeling dat er geen opzeg moest gewerkt worden.

Zo is Anja direct verdwenen van de werkvloer


nieuwe bazen nieuwe wetten

Waar vroeger een politiek van verzoening gevoerd werd gaat men nu voluit voor’ streven’ en ‘concurrentie’.Men zal zich in de toekomst moeten bewijzen.
Functietoeslagen worden vervangen door eventuele boni, welke dan uitgedeeld wordt volgens believe van de directie.
Voldoet men niet meer voor de directie op het vereiste niveau dan wordt men langs de kant geparkeerd en in tweede instantie volgt misschien een ontslag.

Arme kaderleden.

Maar wat met de gewone leek op de werkvloer?

Worden wij het slachtoffer van dit streven?
wij zullen moeten presteren, zonder overloon zonder boni en met zo weinig mogelijk rustdagen.
Wij zullen moeten presteren niet aan 100 maar aan 150%.

Neen, het ziekenhuis is niet nu gebouwd maar heeft al een lange traditie.
Wij zijn één familie in goede en kwade dagen, steunen elkander in moeilijke tijden.


Personeel, diensthoofden en kader hebben nood aan correcte begeleiding en verloning en we hebben zeker geen behoefte aan machtspelletjes, concurrentie en bonussen

Als vakbond blijven we het gesprek aangaan met de directie, wij blijven gaan voor onze verworven rechten en zullen niet toestaan dat men met een handomdraai onze rechten wegmaait.

We willen nog meer dan vroeger de mensen begeleiden en eenieder kan beroep doen om zich te laten bijstaan bij een moeilijk gesprek op eender welk niveau.

Meer dan vroeger zullen we jullie informeren en als er ondersteuning nodig is dan weten we dat we op jullie beroep kunnen doen.

We wensen Anja veel geluk in haar verdere loopbaan


Bedrijfswagens


Geachte collega’s,

Recent kwam in het nieuws ter sprake dat het AZ Jan Portaels te Vilvoorde haar verpleegkundigen een bedrijfswagen ter aanvullende verloning aanbiedt.


Hieronder de verwijzing naar het artikel:

http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/934781/2009/07/18/Ziekenhuis-lokt-verpleegkundigen-met-bedrijfswagen.dhtml

Dat bericht kan velen onder u doen watertanden.
Maar enige nuance is op zijn plaats:

Door enig internet-onderzoek kwam ik op volgende informatie uit.
-->De bedrijfswagens maken deel uit van een Flex Income Plan (oftewel Cafetariaplan)
--> dit FIP is in AZ Jan Portaels enkel voor verpleegkundigen die 24u op 24 onregelmatig werken. Er zijn verschillende groepen verpleegkundigen die uitgesloten worden.
-->Ook alle andere beroepsgroepen vallen uit de boot: verzorgenden, logistieke assistenten, technisch personeel,… .

Resultaat: Het FIP zaait verdeling onder het personeel, waardoor de solidariteit weg is en mensen mekaar met afgunst bekijken.


In deze tijden, waarbij het vinden van goede collega’s geen sinecure is, mogen we ons niet laten verleiden om met open ogen in een muizenval te trappen, hoe lekker de ‘kaas’ er op het eerste gezicht ook uitziet.

We staan vooral voor de uitdaging om creatieve manieren te vinden om goede verpleegkundigen BINNEN te houden. Iedereen kent wel een collega die gedemotiveerd gaat zien of het gras elders groener is. Sommigen van hen durven toegeven dat het een verkeerde keuze was en hebben de moed een onjuiste beslissing ongedaan te maken en komen terug. Anderen vinden effectief groenere weiden of kunnen om gelijk welke redenen de stap terug niet zetten.

Deze zijn voor ons reddeloos verloren.


Het moet echter niet zo’n vaart lopen!


  1. Met daadwerkelijke ondersteuning op de werkvloer blijft de werkdruk hanteerbaar.

  2. Moeilijke groepswerking met negatieve invloed op de werksfeer moet coherent en organisatiebreed aangepakt worden

  3. Ontevredenheid ivm de kwaliteit van zorg die geleverd wordt onder aanzienlijke tijdsdruk moet bespreekbaar gesteld worden.

Dit zijn de uitdagingen waarvoor we staan. We willen daarom de directie sensibiliseren om naast het lokken van nieuwe krachten, ook de trouwe werkers niet uit het oog te verliezen!

Uw LBC-NVK afgevaardigden


Meer info over de voor- en nadelen van dergelijk cafetariaplan wordt weergegeven vanuit het standpunt van een consultant van SD Works; de adjunct-algemeen secretaris van de LBC, en de HR-manager van AZ Jan Portaels.

http://www.vacature.com/scripts/Actueel/display-article.asp?ID=10317&artCount=1&startPos=1&artsLoaded=1

SYNDICALE PREMIE



Naar jaarlijkse gewoonte is het moment aangebroken voor de uitbetaling van de syndicale premie 2008.



Om te kunnen genieten van dit voorrecht moet je lid zijn van de bediendeorganisatie sinds 1/10/2008, op de dag van de uitbetaling in orde zijn met de bijdrage en in 2008 minstens 1 dag tewerkgesteld zijn in de sector.



De premie bedraagt 62 euro voor volle bijdrage en 31 euro voor verminderde bijdrage.



De premie wordt enkel uitbetaald door rechtstreekse overschrijving op de individuele rekening.



Gelieve alle gegevens te controleren en de eventuele wijzigingen door te geven.



Breng het formulier binnen bij LBC-NVK afvaardiging van het ziekenhuis of deponeer het in de brievenbus van de syndicale delegatie (beneden op -1)



Opsturen kan ook naar LBC-NVK


Vera Janssens


Pletinckxstraat 19


1000 Brussel



Personen die denken in aanmerking te komen voor deze premie en niets thuis toegestuurd kregen nemen best contact op met Diederik Raport (dienst C-D), Leen Slembrouck (labo), Marie-Cecile Anthonis (middenkader). Zij zullen de nodige maatregelen treffen om dit zo spoedig mogelijk recht te zetten.





Met syndicale groeten



Syndicale delegatie Sint Maria ziekenhuis