maandag 21 september 2009

Bedrijfswagens


Geachte collega’s,

Recent kwam in het nieuws ter sprake dat het AZ Jan Portaels te Vilvoorde haar verpleegkundigen een bedrijfswagen ter aanvullende verloning aanbiedt.


Hieronder de verwijzing naar het artikel:

http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/934781/2009/07/18/Ziekenhuis-lokt-verpleegkundigen-met-bedrijfswagen.dhtml

Dat bericht kan velen onder u doen watertanden.
Maar enige nuance is op zijn plaats:

Door enig internet-onderzoek kwam ik op volgende informatie uit.
-->De bedrijfswagens maken deel uit van een Flex Income Plan (oftewel Cafetariaplan)
--> dit FIP is in AZ Jan Portaels enkel voor verpleegkundigen die 24u op 24 onregelmatig werken. Er zijn verschillende groepen verpleegkundigen die uitgesloten worden.
-->Ook alle andere beroepsgroepen vallen uit de boot: verzorgenden, logistieke assistenten, technisch personeel,… .

Resultaat: Het FIP zaait verdeling onder het personeel, waardoor de solidariteit weg is en mensen mekaar met afgunst bekijken.


In deze tijden, waarbij het vinden van goede collega’s geen sinecure is, mogen we ons niet laten verleiden om met open ogen in een muizenval te trappen, hoe lekker de ‘kaas’ er op het eerste gezicht ook uitziet.

We staan vooral voor de uitdaging om creatieve manieren te vinden om goede verpleegkundigen BINNEN te houden. Iedereen kent wel een collega die gedemotiveerd gaat zien of het gras elders groener is. Sommigen van hen durven toegeven dat het een verkeerde keuze was en hebben de moed een onjuiste beslissing ongedaan te maken en komen terug. Anderen vinden effectief groenere weiden of kunnen om gelijk welke redenen de stap terug niet zetten.

Deze zijn voor ons reddeloos verloren.


Het moet echter niet zo’n vaart lopen!


  1. Met daadwerkelijke ondersteuning op de werkvloer blijft de werkdruk hanteerbaar.

  2. Moeilijke groepswerking met negatieve invloed op de werksfeer moet coherent en organisatiebreed aangepakt worden

  3. Ontevredenheid ivm de kwaliteit van zorg die geleverd wordt onder aanzienlijke tijdsdruk moet bespreekbaar gesteld worden.

Dit zijn de uitdagingen waarvoor we staan. We willen daarom de directie sensibiliseren om naast het lokken van nieuwe krachten, ook de trouwe werkers niet uit het oog te verliezen!

Uw LBC-NVK afgevaardigden


Meer info over de voor- en nadelen van dergelijk cafetariaplan wordt weergegeven vanuit het standpunt van een consultant van SD Works; de adjunct-algemeen secretaris van de LBC, en de HR-manager van AZ Jan Portaels.

http://www.vacature.com/scripts/Actueel/display-article.asp?ID=10317&artCount=1&startPos=1&artsLoaded=1

Geen opmerkingen: